harta_bihor
Stâna de Vale
Stâna de Vale este o oază de liniște și tratament, situată în inima Ardealului, în creierul munților Apuseni, la peste 1.000 de metri altitudine. Este un loc renumit în primul rând pentru apele oligominerale și feruginoase, bioclimatul tonic caracterizat prin presiune atmosferică scăzută, radiatia solara intensa si ionizarea crescută a aerului. Mai mult de atât, asezarea geografică a stațiunii Stâna de Vale oferă o serie de peisaje extraordinare și numeroase obiective turistice naturale.

Stâna de Vale este una dintre cele mai vechi stațiuni montane din România.

Așezarea Geografică

Aşezarea geografică a staţiunii oferă acces la numeroase obiective turistice extraordinare, cum ar fi Izvorul Minunilor, peştera Meziad, peştera Ursilor – unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania sau peştera cu apă, cascadele Leşu, Iadolina si Vălul Miresei – una dintre cele mai frumoase din ţară. Cetăţile Ponorului sau Platoul Padiş sunt doar câteva din cele mai importante obiective turistice din împrejurimile Stânii de Vale.

Localizare – judeţul Bihor, în Masivul Vlădeasa, la circa 70 km de Oradea pe DN 76 pana la Beiuş  apoi la stânga spre Budureasa

  • Altitudine – 1102 m
  • Avantajata de situarea depresionară, iernile la Stâna de Vale sunt foarte bogate în zăpadă, deseori stratul de zăpadă depăşeşte 2m. Zăpada se menţine pâna în mijlocul lunii aprilie.
asezare1
aventura1

Aventură și relaxare

Amatorii de drumeţie pot face plimbări în pădurile de conifere din împrejurimi ori excursii mai lungi pe potecile marcate care duc la locuri de o neasemuită frumuseţe: Cascada Iadolina, Cascada Moara Dracului, Cascada Vălul Miresei, Cascada Miss, Cascada Săritoarea Ieduțului, Valea Iadei, Vârful Poieni, culmea Cârligatele, Valea Drăganului.

Fie că vii singur, cu familia sau prietenii, te poți relaxa în baza de tratament a stațiunii. Indiferent de anotimp, după o zi petrecută în natură, pe poteci marcate sau pe pârtia de schi, poți alege diverse metode de relaxare: băi de plante la cadă, masaj, saună și gimnastică medicală.

Aerul ionizat, apa plină de minerale și pădurile cvasivirgine de molid atrag anual mii de turiști care apreciază puritatea naturii.

Obiective Turistice

  • Cascade surprinzătoare  –  Munţii Apuseni ascund o mulţime de cascade deosebit de frumoase. În staţiunea Stâna de Vale poţi admira cascada construită pentru Izvorul Minunilor, după care te poţi aventura pe unul dintre traseele marcate pentru a descoperi şi alte curgeri de apă impresionante.
  • Peștera Urșilor  –  Peștera situată în localitatea Chișcău, comuna Pietroasa, are o lungime de 1,5 kilometri. Peștera este renumită datorita urmelor si fosilelor de urs de cavernă, animal care a disparut în urmă cu 15.000 de ani. Tot aici au fost găsite fosile de capră neagra, ibex, leu și hienă de peșteră. Tot timpul anului, temperatura din peșteră este de 10 °C.

Indiferent că alegi relaxarea în staţiunea Stâna de Vale sau să urmezi traseele marcate corespunzător din jurul acesteia, te bucuri în permanenţă de linişte şi pace. Departe de stresul cotidian şi de aglomerările urbane, Stâna de Vale te întâmpină cu cele mai frumoase peisaje naturale.

pestera-ursilor-1
izvorul-1

Izvorul Minunilor

Apă de legendă

Una dintre principalele atracții turistice este Izvorul Minunilor,despre care legenda spune că are un efect tămăduitor, fiind una dintre cele mai pure și mai apreciate ape de izvor de la noi din țară.

Indiferent de sezon, stațiunea Stâna de Vale te așteaptă să te
relaxezi și să admiri frumusețile naturii din Munții Apuseni.

Apele sunt curative pentru persoanele care sufera de dereglari endocrine, probleme respiratorii, organism slabit, astenii, suprasolicitari fizice si intelectuale si diferite afectiuni de crestere la copii.